BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Еньовден
24 Юни 2024 г.

Петровден
29 Юни 2024 г.

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Мост “Първа пушка”
Мост “Първа пушка”
Снимка: Даниела Бранкова
Родната къща на Димчо Дебелянов
Родната къща на Димчо Дебелянов
Снимка: Моника Стефанова
още...

Параметри

България

Надморска височина1600 [м]
Обществен транспортда
Екскурзоводна услуга да

Възрожденският град Копривщица

Автор: Моника Стефанова

В България има не малко градове, които са вечни…, които сякаш са уловили момент от историята и усещането за онова конкретно време лъха от всяка къща или каменна пътека. Ако искаш да се откъснеш от модерното ежедневие и да се почувстваш като част от историческа приказка, ако искаш да се влееш в героичен роман или в романтична поезия, ако искаш за сетен път гордостта от това, че си именно българин у теб едновременно убедително и тихо да се пробуди…Отиди в Копривщица!

Това е планински град, разположен в долината по течението на река Тополница, в сърцето на Средна гора. От София е на разстояние 110 км, от Пловдив – на 90 км. Историческият град е на 16 км от Подбалканския път. Според част от изследователите името на града произлиза от „куп речици”, заради наличието на многото потоци, вливащи се в р. Тополница. Според други – името произлиза от растящите из цялата околност коприва и копър.

През XIX век Копривщица се разраснала благодарение на занаятите (като абаджийство, кожухарство, гайтанджийство и др.). Много от нейните жители (към 12 000 по онова време) ходили на гурбет из Европа и Мала Азия. Къщите им приличали на дворци. Днес един от най-високо разположените ни градове е с трихилядно население. През 1952 г. Копривщица е обявена за архитектурно-етнографски и музеен резерват и е най-добре запазеното българско възрожденско селище. От 1965 г. градът е и постоянен домакин на съборите на народното творчество, които се провеждат през месец август на всеки пет години в местността Войводенец. Сред редовните събития се отличава Честването на Априлското въстание, то се организира ежегодно на 1-ви и 2-ри май.

Копривщица впечатлява със свързаното с нея изобилие от имена на славни български деятели и важни за историческото ни развитие събития. Сред тях са книжовници като Неофит Рилски (преподавал в града) и Найден Геров (родом от Копривщица). Тук е роден и идеологът на национално-освободителната ни борба – Любен Каравелов, както и брат му Петко Каравелов, министър-председател на България след Освобождението. В тяхната къща и до днес е запазена печатарската машина, която Любен Каравелов купува през 1871г. и на която се печатат Ботевите вестници „Свобода”, „Независимост” и „Знаме”. След Освобождението на същата машина е напечатана и първата българска конституция. Именно в Копривщица през 1870 г. Васил Левски основава таен революционен комитет. Сред множеството славни войводи, родени тук, е и водачът на Хвърковатата чета – Георги Бенковски. През 1971 г. на хълма над Копривщица е издигнат внушителен монументален паметник в негова чест, а на скалите в основата му са издялани думите му „Ставайте, робове, аз не ща ярем!”. Друга славна революционна личност, с която се свързва градът, е Тодор Каблешков – авторът на ключовото за историята ни „Кърваво писмо”.

На Калъчевия мост на 20 април 1876 г. Георги Тиханек изстрелва първия куршум и убива едно заптие – така е оповестено началото на Априлската епопея. Петдесет години по-късно в нейна чест в центъра на града е издигнат каменен мавзолей, един от 250-те културно-исторически паметника в Копривщица.

Името на Копривщица е свързано и с един от най-прочутите български поети – Димчо Дебелянов. В къщата му, превърната днес в музей, може както да се чуят, така и да се прочетат нежните лирически текстове, написани от младия автор. В двора на църквата може да се види каменна фигура на приседнала старица – майката на поета, с допълващ надпис върху плочата : „В кротък унес чака тя да дойде нейното дете”. През 1916 г. Димчо Дебелянов загива едва 29-годишен като командир на рота на македонския фронт.

Сред градските архитектурни шедьоври е църквата „Успение на Пресвета Богородица”, построена през 1817 г. Преди това на същото място е имало по-стар храм, който бил опожарен. Има великолепен резбован иконостас, а част от иконите са рисувани от Захарий Зограф.

Градското училище „Св. Св. Кирил и Методий”, построено през 1937 г., е първото класно училище в България.

Целият град впечатлява с красивите си възрожденски къщи, каменни пътеки, множеството сводести мостове. Цялата Копривщица запленява с някакъв особен чар, сякаш и във въздуха се усеща славната история на града и всичко поражда у човек едновременно внушение на респект и спокойствие, красота, доброта, но най-вече родолюбие.

Копривщица е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат и билети за музеите могат да се вземат от купчийницата и от туристическия информационен център. Работното време е без почивен ден от 9.00 до 18.00 ч. през лятото и от 10.00 до 17.00 ч. през зимата.

В града могат да се разгледат шест къщи-музеи: къща-музей на писателя Любен Каравелов; къща-музей на революционера Георги Бенковски; къща-музей на революционера Тодор Каблешков; къща-музей на поета Димчо Дебелянов; къща-музей на абаджията Ненчо Ослеков; къща-музей на търговеца Петко Лютов.

Копривщица е чудесно място от туристическа гледна точка, тъй като има високо качество и разнообразие от предлаганите туристически услуги. Тук има множество възможности за настаняване на туристи – както малки семейни къщи или стаи под наем, така и голям луксозен спа-хотел. Заведения в типично за местността стил целогодишно привличат клиенти с изключително вкусните ястия от българската национална кухня.

Копривщица е място, което задължително трябва да се посети от всеки българин или чуждестранен турист в страната ни. А веднъж опознал ли си Копривщица, ти с удоволствие ще се връщаш отново и отново, за да усетиш за сетен път магията на възрожденския град.

Използвани източници:

  • Николова, Р., Генов, Н. Книга за България, изд. Хермес, Пловдив, 2008
  • Лични впечатления